Dulce Romanie...

  • 28 august 2010
  • Sa ma laud...sau sa informez...sau sa..nu stiu...Ceva e, clar.

    Am inceput prin generala, cu profa de religie. Am mers in Iasi, la mitropolie. Am mancat sandvisuri in fata Palatului Culturii, la baza statuii lui Stefan cel Mare. Am prins intrare moca la Palat, sa vizitam si noi, gura-casca, elevi veniti sa se cultive si sa se inchine. Frumos oras, am zis, si mare. Si asa aveam impresia ca m'as rataci dac'as fi singura prin el. Si am crescut..si acum e a 2a mea casa. Si de'atunci, am tot umblat...
    Tot nordul Moldovei, inceput prin clasa a 4a si...refacut de nu stiu cate ori, ca, na..e aproape si mumos si turistic si pitoresc si... Si l'am facut si in masina, si in autocar, si pe jos.. Ai ce vedea, dar te saturi. Ajungi sa cunosti locurile, nu mai e nimic nou. Vrei altceva, alta directie, alte orase, alti oameni, alte privelisti.
    Si asa ajungi la mare...Sau poate pentru ca vrei sa'ti faci de cap.. :-"
    Si aci o iei de la capat, umblat, schimbat statiuni, schimbat plaje, gazde, terase, banci, faleze. O chestie ramane la fel: acele tarabe si chioscuri cu hamsii afumate, kitsch'uri din plastic, shaorma, mici, toate raspandind un fum si un miros de mancare extraoridnar. E thriller curat drumul spre plaja. Fumul te inconjoara, te ineaca, simti ca nu mai poti respira, ca tot aerul de pe Pamant a disparut..si mori incet sau grabesti pasul. Dar, trecand peste, e bine...soare, apa, plaja, stat degeaba, umblat aiurea noaptea. Numai ca te saturi si de asta. Stateam si vorbeam cu lumea: mai mult de 10 zile n'as rezista; sa fac aceleasi chestii in fiecare zi, e boring.
    Si anul asta schimb destinatia. Cica sa mergem spre centru. Am zis Fagaras, orasul. Am luat un ghid turistic, sa vedem ce ne ofera perspectiva. E de bine, asa citii. Ai toti muntii aia la dispozitie, trasee, tele-diverse, cetati. Pe'acolo am de gand sa ma pierd vreo cateva zile, sa fug din Moldavia, sa mai intru in contact si cu altceva.
    Acu, sper ca drumurile sa fie bune, vremea sa tina cu noi, oamenii sa fie buni, ca sa ma intorc intreaga, sa am ce va povesti. Poate urc si niste poze, sa fie maxim efectul.

    Asa ca...va doresc un vichend placut, distractie maxima si... ne auzim cand revin. :)

    Salve!

    Crezi ca...?

    0
  • 26 august 2010
  • Crezi ca lumea isi poate forma o parere despre tine citindu'ti randurile?
    Crezi ca ochii sunt mereu fereastra sufletului?
    Crezi ca poti ramane indiferent la vorbe urate?
    Crezi ca ceea ce nu te afecteaza direct n'are nici un rol in viata ta?
    Crezi ca traseul vietii ti'e dinainte stabilit?
    Crezi ca timpul vindeca ranile?
    Crezi ca omul face haina?
    Crezi ca poti face orice pentru a'ti implini visul?
    Crezi ca daca nu judeci, nu esti judecat?
    Crezi ca oamenii pot ramane fara cuvinte cand vad ceva uimitor?
    Crezi ca speranta rezolva tot?
    Crezi ca toti iti vor binele?
    Crezi ca daca ai un ban, esti mai bun ca mine?
    Crezi ca daca nu faci rau, esti scutit de rele?
    Crezi ca o vorba buna rezolva tot?
    Crezi ca daca esti iertat, ti se uita fapta?
    Crezi ca sinucigasul n'are nevoie de curaj sa se sinucida?
    Crezi ca daca ai ajuns in varf, nu poti sa cazi?

    Salve!
    PS: A nu se observa c'am avut o zi de rahat .. :-j

    Ma dor ochii

    0
  • 25 august 2010
  • Oare ar trebui sa'mi structurez cumva blogul? Sau sa continui sa bat campii la nimereala si la gramada? Whatever...

    A trecut o zi..Inca una in plus, inca una in minus. Vine seara, te bagi in pat. Somnul nu vine. Incep gandurile sa zboare, nebune zboara.N'ai cum sa le opresti, fug care incotro. Sari de la una la alta, de la o intamplare la alta, de la o intrebare la alta. Fara sa vrei, intrebari rasar in minte. Cauti raspunsuri, care iti convin sau nu. Daca azi ai facut ce'ai vrut, iti convin raspunsurile, daca nu, nu. Si'ti promiti ca data viitoare o sa faci altfel, ca sa obtii mai tarziu raspunsul pe care'l voiai.

    ...De parc'ar tine de tine ce'o sa faci maine si cum o s'o faci. Mereu apare ceva care'ti strica planurile. Incerci sa le schimbi, sa le adaptezi, iti calci pe inima, stii ca in seara asta o sa'ti dai raspunsuri neplacute. Cica alea's regrete. Dar de care? Pentru ce'ai facut sau pentru ce n'ai facut?

    Imi place cum scrie Zaharia Stancu. Foloseste foarte mult enumerarea, substantivele, adjectivele. Cartile lui descriu atat de bine atmosfera, locul si oamenii. Parc'ar veni singure cuvintele, parc'ar sti singure sa se aleaga, sa cada in condeiul lui, numai sa le astearna pe hartie. Le citesti si fiecare cuvant adauga o noua stare, care o adanceste, ii da putere si o reliefeaza pe cea descrisa inainte. Traiesti alaturi de personaje, vezi malurile Dunarii si casele saracacioase ale primului razboi mondial. Esti acolo, te arde soarele cand taranii ies la secerat sau te biciuie mii de stropi de apa inghetata toamna, cand duci caii slabanogi la pascut.

    Te trezesti dimineata, pus pe fapte mari. Ai curaj, pana dai de prima piedica. Esti increzator, piedica te intareste in hotararile luate, esti moale, te moi cu fiecare pietricica aparuta in cale. Oricum ar fi, mergi inainte. Ca'ti atingi scopul, partea a 2a, dar mergi mai departe. Bine ori rau, mergi...

    Dar ma asteapta o cana de lapte cald si 2 biscuiti... si...

    Salve!

    Intalnire pe'ntuneric

  • 22 august 2010
  • E duminica...si casc gura la "Intalnire pe intuneric". O consider interesanta, fiindca ma intereseaza cam ce procent dintr'o viitoare relatie este bazat pe aspectul celuilalt.

    La mine e peste mediu. :D Dar vreau sa vad si la altii. De obicei, acum nu stiu exact un procent, la prima intalnire parerea se formeaza in functie de prima impresie lasata si primita. Numai sa vorbesti cu celalalt, fara a'l vedea, mi se pare ca e cam pe jumatate. Acum depinde daca e buna sau rea acea jumatate, Sa dezbat subiectul mai pe larg, n'are rost. Difera de la persoana la persoana in ce masura aspectul exterior conteaza, asa cum difera si parerea ca cineva arata bine sau mai putin bine. Whatever, gusturile nu se comenteaza.

    Si totusi, alegerea facuta pe aspectul partenerului nu tine doar de'a avea cu ce te "mandri" sau sa nu'ti fie rusine sa iesi cu el/ea. Un aspect placut inseamna si o stare a sanatatii destul de buna. Un corp si o fata placute, proportionale indica un partener sanatos, ai carui copii vor arata la fel de bine si vor fi sanatosi. Acu ma intorc, ca sunt acele "pitipoance" a caror stare de sanatate nu e pe masura aspectului imbunatatit prin operatii si altele. Dar asta e exceptia de la regula, iar daca stii s'o ocolesti, sau daca vrei, felicitari! O sa ajungi un tatic mandru de copii tai.;)

    Deci, nu sunt doar mofturi, e o chestie care tine de perpetuarea speciei.

    Intre noi fie vorba, nu ne gandim noi la urmasii urmasilor cand ni se aprind calcaiele dupa el/ea sau cand intoarcem privirea pe strada... :)

    Salve!

    (ele)Nuca'n perete

    0
  • 21 august 2010
  • Are ceva daca postarea mea de azi se rezuma doar la o intrebare? Si aceea ar fi: de ce'si fac politicienii conturi pe Facebook?
    Ca sa joace farmville? Sa socializeze? Sa ...ce? Poate sa discute cu "Pretenii" ce sa mai faca pentru a rezolva unele probleme. Dar, citind pe wall'urile acestora, nu vad decat omagii si felicitari. Nu stiu pentru ce... pentru ca dna Nutica arata bine? Asta nu o sa determine imbunatatirea serviciilor pentru turisti din tara...
    In fine... popularitatea acestora in retelele de socializare n'o sa ajute cu nimic. Degeaba vor sa fie in trend, incercarea aceasta fiind un pic penibila. Eu asa o vad..

    Daca vede careva rostul, oricat de comic sau deplasat ar fi, sa ma anunte... Pana atunci..

    Salve!

    Vreau in Egipt

    0
  • 20 august 2010
  • Am o carte. Se cheama "Zei, morminte, carturari". Tot dadeam de ea prin biblioteca, dar treceam de ea. Pana intr'o zi cand am zis "hai sa vedem ce'i cu asta". Si am vazut... nu se pune c'am citit'o pana aproape de capat ca sa'mi dau seama ca nu'mi place si s'o arunc cat colo. :D
    Si cartea aia continea, printre altele, evolutia egiptologiei, de la primele descoperiri din Egipt, pana in zilele noastre. Si erau descrise acolo vietile unor arheologi care si'au dedicat existenta dezvaluirii misterelor egiptene.Si atat de fain erau descrise... si am zis ca vreau in Egipt.
    Toate monumentele alea, toate constructiile lor, mormintele atator personalitati din vechiul Egipt, dar si sate intregi ingropate in nisip...si camile, si turisti gura-casca, si hieroglife..

    Si marea aceea albastra, stravezie...si cerul de azur, si plaje cu nisip alb...
    Am aruncat un ochi pe net, sa vad ce oferte au agentiile astea ale noastre de turism pentru Egipt. Depinzand de zona, de hotel si de serviciile incluse, dar scazand diverse taxe (care insumeaza in jur de 150 de dolari), un sejur de 7 zile/persoana pleaca de la 400 de dolari, fara bilet de avion.

    Parca'ti vine sa muncesti un an, doi pentru asa ceva... Si ma rog ca peste nu stiu cat timp, sa ajung si eu sa fac parte din grupul turistilor gura-casca.
    Se pune ca n'as vrea sa ma rezum numai la Egipt? Nu stiu cu a cui avere as putea pleca sa mai clatesc ochii astia, dar...poate castig la loto.
    Pana atunci...

    Salve!

    E pe baza de tragedie

    2
  • 19 august 2010
  • De la inceput ma scuz, s'ar putea sa fi ramas putin in urma. Oricum, m'a socat cand am vazut la tv, acum vreo cateva zile, o stire legata de slujba de inmormantare a micutilor morti. Acu inteleg ca Madalina Manole n'a putut avea o slujba normala, ca s'a sinucis,...si na...Dar sa nu faci slujba normala pentru ca acei bebelusi nu au apucat sa fie botezati...Cuiva lipseste o doaga. In fine, cam asta m'a deranjat. Stau si ma intreb unde's preotii aia care sustin sus si tare cauza crestinatatii...

    Urmarind cu interes emisiunea lui Badea, cu o seara inainte a adus vorba despre credinta romanilor, transformata mai degraba in superstitie. Probabil lumea merge pe ideea ca aduce ghinion sa inmormantezi normal un prunc nebotezat... sau eu stiu..

    As intreba un credincios inflacarat: ar fi de acord ca un prunc nevinovat, abia nascut, care habar n'are ce e pacatul si stie doar sa planga, sa n'aiba parte de o inmormantare ca unul botezat, care stie exact acelasi lucru?

    Salve!

    Muzica iaste ceva ce gadila placut urechea

    2
  • 18 august 2010
  • Va rog sa ascultati cele 2 piese: Inna - deja vu si ATB ft Flanders - Behind.

    Voiam numai sa reliefez diferenta notabila intre cei 2 artisti, sau mai bine zis, 4.Ce cauta Inna atat de sus? Si multi altii...deepside deejay sau cum le'o zice, deepcentral, chrstian d etc... Unde e muzica buna? Pana si radiourile sunt doldora de melodiile atat de comerciale lansate de "talentele" romanesti. Hituri pe banda. Unul nu tine mai mult de'o vara. Acelasi ritm, beat diferit, sa nu bata la ochi ca ar semana una cu alta, versuri simple, sa le tie minte tot idiotul; exact cerintele unei melodici comerciale.

    Ah, si nu lipseste engleza. Like wtf? Tata nu stie engleza, cum o sa priceapa ce canta Inna acolo cand urla "Freeeedom"? Videoclipuri fara vreun dumnezeu.. n'ai cu cine. Sigur o sa arunce multi cu oua in mine for their beloved musicians, dar asta e.
    De la a canta veritabil, pana la a'ti modifica vocea printr'un program si a o atasa unui corp bine lucrat e diferenta... As prefera un manelist in locul astora. :D

    Eu zic sa cereti parerea unor specialisti intr'ale muzicii si sa lasati prostiile.
    Salve!

    Bani, bani, bani, putina publicitate...si dorinta de'a ajuta

    0
  • 17 august 2010
  • Banuiesc ca acestea sunt scopurile finale ale unora dintre colegii de facultate, parte dintr'o echipa de 4 oameni care s'au apucat de munca. Si ce'au facut?S'au hotarat sa ajute viitorii miri din dulcele targ al Iesilor.
    Si asa au pus bazele unui site pe care pot fi gasite foarte multe informatii despre nunti, cum ar fi agentii de nunta, servicii pentru nunti, restaurante, biserici, imbracaminte. Site'ul este Nunta-iasi.com, site frumos amenajat si ornat. Acum serios vorbind, buna organizare si asezare in pagina, precum si aspectul frumos al site'ului ar atrage atentia si privirile nu numai ale mirilor, ci si al curiosilor, al celor care vor sa fie la curent cu cele trebuincioase nuntilor.
    Asa ca numai un click va desparte de solutia salvatoare. Avand toate informatiile la dispozitie, alegerea variantei celei mai bune se va limita numai la a va pune de acord cu partenenrul asupra alegerii facute.

    Va urez spor la consultat si putere de convingere cat mai mare! :)
    Salve!

    Merge, frate?

    0
  • 16 august 2010
  • Eram prin liceu.Ma batea gandul sa invat web-design (inca ma bate :D) si s'a oferit unul din colegi sa ma ajute sa invat. Stiam ca n'o sa aiba timp, ca e foarte ocupat, asa ca l'am lasat in pace.Am zis ca sa ma apuc singura. sa vedem ce zice HMTL'ul. Zicea multe, interesante, complexe...dar mi'a pierit cheful. Si m'am lasat pe'o ureche, ca de obicei, si am uitat de web-design.

    Au mai urmat incercari de a ma reapuca de treaba, dar slabute...Pana acu vreun an, cred, cand dl seoslayer a zis: invata photoshop, ca de restul am eu grija.

    Si cauta tutoriale, invata sa folosesti tool'urile din aplicatie, joaca'te cu poze...eram fascinata cate poate face photoshop'ul.Si in curiozitatea mea crescanda, dau un sarci pe gugal sa vad "operele" altora.

    Si astea ar fi doar o idee. Poate par simple, dar e munca. Trebuie sa stii sa imbini si sa obtii efectele dorite, sa alegi culorile potrivite, sa folosesti tool'urile.

    Am cunoscut un tanar pe net, e grafician.M'a ajutat...sfaturi, idei, solutii. Mereu ma intreba despre evolutia mea. I'am zis ca incerc sa renunt la tutoriale, ca ma chinui sa combin eu lucrurile sa iasa ceva fain. Visam la un moment dat sa ma angajez grafician, sa ma las de ele banci si finante si sa fac tot ce'mi vrea imaginatia. Photoshop'ul n'are limite! Combinat si cu alte aplicatii pentru editare foto, ies minuni.

    Dupa ce am vazut cum sta treaba cu Photoshop'ul pentru poze, am zis sa vad de web-design, cam cum s'ar obtine un layout pentru un site.Muuuunca si acolo!Si e atat de migaloasa, si atat de perfectionista...si atat de detaliata.Cu cat acorzi mai multa atentie detaliilor, cu atat obtii ceva mai placut privirii.

    Oricum, chiar daca aceasta aplicatie nu'mi mai ocupa atat de mult timp ca acum un an, si chiar daca m'am lasat de visul graficianului, ramane hobby, ramane evadare din cotidian, ramane rupere de realitate si evadare in imaginatie.

    Daca va intereseaza, un site cu layout'uri pentru web-design http://www.instantshift.com/2009/11/27/66-excellent-photoshop-web-design-layout-tutorials/ , si unul cu brush'uri http://designm.ag/resources/floral-brushesr-photoshop/.

    Salve!

    Lectura de azi, mandria de maine

    2
  • 15 august 2010
  • "Citeste mult, nu multe!", zice Pliniu cel Tanar, iar Seneca adauga si el, zicand: "Voiesti ca cititul sa-ti lase impresii trainice? Margineste-te la un mic numar de autori, insufletiti de multa intelepciune, si hraneste-te cu nesat din cuvintele lor! Multimea cartilor imprastie puterile spiritului.
    Care a fost ultima carte citita? Dar, mai ales, cand a fost asta? Prin scoala generala, probabil in liceu, pentru bac? Si nici atunci nu ati citit cartile din programa scolara, cele necesare sustinerii bacului la romana, ci ati pus mana pe o carte de comentarii si, neavand habar despre opera in cauza, ati apucat sa tociti!

    Interesul pentru lectura suplimentara a scazut. Un studiu arata ca numai 1 din 8 persoane mai merg la biblioteca dupa o carte, acea persoana fiind, cred, un profesor. De ce nu mai citim?
    Poi, sa vedem....Acelasi studiu spune ca:
    1. continutul cartilor, mai ales a celor din secolul 20, nu mai corespunde aspiratiilor tinerilor de azi
    2. copii sunt atrasi de imagini sintetizate si de sunete, paginile cartilor devenind greu de "vizualizat" in urma lecturarii; tv'ul si pc'ul au luat locul aventurilor lui David Copperfield
    3. adultii nu mai au timp de carti; in lupta pentru un job mai bun, mai multi bani si o viata mai plina, nu'si mai permit sa aloce timp lecturii; e de preferat un somn bun sau un tv (app, eu nu stiu ce vede lumea la tv; eu, una, pur si simplu, m'am saturat de prostiile guvernarii, de toate discutiile alea publice fara rezultate, de stirile de la ora 5, de celelalte stiri care arata inundatii, incendii; noroc ca mai e un discovery sau un hbo)

    Revenind...Am o pretena, fata absolventa de filologie, cu o cultura generala destul de bogata. Imi place de ea, mi se pare ca stie orice, si asta pentru ca sunt de acord cu vorba aia:cine are informatia, detine puterea. Si cum naiba sa fii informat, sa stii ceva, sa fii capabil sa porti o discutie frumoasa, cand esti obtuz, cand vocabularul ti'e deficitar, cand capacitatea de conversatie e minima?

    Bine, asta nu inseamna sa citesti tot ce'ti cade'n mana. Sunt carti si carti. Eu merg pe mana pretenei respective, plus a inca catorva oameni, in a caror judecata si gusturi am incredere.
    "Cartile rele sunt o otrava morala, care raspandesc raul. Autorii rai, chiar dupa ce-au fost asezati in mormant, continua sa omoare inimile urmasilor, din generatie in generatie. Cartea buna este o comoara pentru viata, iar cea rea este un duh chinuitor."
    Cam drastic citatul de mai sus, dar e vorba de ideile pe care respectivii autori le cultiva. Pana la urma, citesti ce crezi ca'ti va fi folositor sau te destinde.Nu'ti place, o lasi jos si ei alta, pana o gasesti pe ceea care te satisface.

    Acestea fiind spuse, spor la citit! Incepeti cu o carte mica...Adrian Aldea - Oameni si bisturie.

    Salve!